17 april 2020

Uit de wijnkamer | Salta

In de wereld van wijn ben je nooit uitgeleerd. Elke keer loopt sommelier Jan-Jaap weer tegen iets nieuws aan waarvan hij denkt hoe kan dit, waarom smaakt dit zo en hoe is dit dan tot stand gekomen. ‘’Na een podcast geluisterd te hebben over Salta was ik verkocht en wou ik hier meer over ontdekken. Dus binnen een week had ik wijnen uit Salta geproefd en letterlijk de smaak te pakken.’’

‘’Nu denk je misschien Salta? Waar ligt dit en welke druiven komen er vandaan én nog belangrijker wat voor wijn wordt er gemaakt?’’ Jan-Jaap zet in dit blog alle facts voor u op een rij.

”Salta is een wijngebied in de meest noordelijke provincie van Argentinië en het bijzondere is dat Salta eigenlijk totaal ongeschikt is voor wijnbouw vanwege een woestijnklimaat en de droogte. Toch is Salta de vierde groots producerende wijnprovincie van Argentinië met bijna 3000 hectare aan wijngaarden. Met maar ongeveer 250 millimeter regen per jaar betekent dit dat ze moeten irrigeren. Maar eigenlijk zou het dan op de laagvlaktes nog te warm zijn om druiven goed te laten groeien. Dus wat hebben ze gedaan? Ze hebben de hoogte opgezocht en ze zijn dus letterlijk de lucht in gegaan. Salta heeft de hoogste wijngaarden ter wereld waarvan de Altura Maxima de hoogste is met een indrukwekkende 3111 meter hoogte!’’

Maar wat betekent die hoogte voor de druiven? ‘’Ik leg het altijd als volgt uit: stel je gaat op wintersport, dan moet je je goed insmeren tegen de zon omdat je de hoogte ingaat en ultraviolete straling dan intenser is. Wij smeren ons in, maar druiven kunnen dat niet. Druiven passen zichzelf aan.’’ Een studie heeft uitgewezen dat de druiven daar geëvolueerd zijn om zichzelf te beschermen tegen de negatieve ‘’stress’’ effecten van de UV-straling. Dit houdt in dat druiven een dikkere schil hebben wanneer ze blootgesteld worden aan intensere UV straling: een natuurlijke zonnebrand.

Smaak technisch heeft dit uiteraard effect op de wijn. Omdat de druif zich aanpast en een dikkere natuurlijke schil krijgt, die daardoor meer phenolische stoffen (smaakstoffen) bevat, krijgt wijn meer kleur, geur, concentraat en tannines. Malbec uit Salta staat dan ook bekend om zijn bijna paarse inktachtige kleur. ‘’En juist die intensiteit van de wijnen spreekt mij zo aan.’’

Er is nog een groot voordeel van de hoogte en dat is het verschil in de temperatuur tussen dag en nacht. Door de intense korte maar warme dagen, en de koele nachten hebben de wijnen uit Salta ook nog eens fantastische zuren die balans maar bovenal ook bewaar potentieel creëren.

Je kan dus wel stellen dat Salta wijnen produceert die intenser zijn dan we gewend zijn, maar juist dit maakt het gebied uniek. De wijnen uit Salta moet u die eigenlijk gewoon geproefd hebben! In het volgende blog ‘Uit de wijnkamer’ proeft Jan-Jaap wijnen uit Salta Bodega Colomé en vertelt hij u welke wijnen op de bucketlist mogen…

Hier alvast een voorproefje…