30 november 2020

Thuis koken met Bentinck | Rode kool, hachee en aardappelpuree van Arie

De herfstfavoriet van Arie

Stilzitten zit niet in onze aard en graag helpen we u daarom zelf thuis een heerlijke maaltijd te bereiden. Onze keukenbrigade deelt hun favoriete winterrecepten en deze keer deelt Arie zijn favoriet: Rode kool, hachee en aardappelpuree!

Boodschappenlijst:
Voor 4 personen

Voor de hachee:

  • 1 kilo sukadelappen
  • 3 uien
  • 330 milliliter bock- of bruinbier
  • 1 blokje runderboullion
  • 4 stuks kruidnagel
  • 1 blaadje laurier
  • 1 plak ontbijtkoek naturel
  • 5 gram paprikapoeder
  • 10 milliliter zonnebloemolie
  • Zout
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem

 

Voor de rode kool:

  • 1 kilo kant en klare  rode kool

 

Voor de aardappelpuree:

  • 500 gram aardappels
  • 100 milliliter room
  • 20 gram boter

 

Aan de slag:

Hachee:

Stap 1. Snijd de sukadelappen in blokjes en snipper de uien.
Stap 2. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui.
Stap 3. Bak als de uien glazig zijn het vlees mee tot dat het vlees rondom mooi bruin is. Blus dit af met het bier.
Stap 4. Voeg de kruidnagel, laurier, paprikapoeder, runderbouillonblokje en de ontbijtkoek toe. Zorg dat de ontbijtkoek en het runderbouillonblokje in brokjes worden gevoegd. Laat dit nu gaar stoven voor 2 tot 3 uur.
Stap 5. Maak een roux. Dit doe je door de boter te laten smelten en de bloem er daarna aan toe te voegen. Laat dit al roerend rustig op het vuur garen de voor 2-3 minuten. Zorg dat dit niet verkleurt.
Stap 6: Voeg de roux toe aan het vlees om de saus een mooie dikte te geven. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

 

Rode kool:

Stap 1. Giet het vocht een beetje uit de rode kool zodat deze iets droger is.

Aardappelpuree:

Stap 1. Schil de aardappels en breng deze aan de kook in koud water.
Stap 2. Kook de aardappels gaar. Als de aardappels gaar zijn, giet ze af en stoom ze even droog op laag vuur.
Stap 3. Zet ondertussen een pannetje met de room en boter op laag vuur.
Stap 4. Pureer de aardappels. Voeg een beetje room/boter toe tot dat er een mooie gladde puree ontstaat.

 

Samenvoegen:
Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een ovenschaal en doe onderin een laag aardappel puree.
Stap 2. Leg de uitgelekte rode kool bovenop de aardappelpuree. Leg als laatste de hachee erop.
Stap 3. Doe de schaal met de puree, rode kool en hachee in de oven voor 25-30 minuten.
Stap 4. Serveer dit op een bord met een lekker bruin- of bockbiertje erbij.