04 mei 2020

Thuis koken met Bentinck | Lasagne di Danique

In het weekend kunt bij ons terecht voor ons Thuismenu, maar ook doordeweeks helpen we u graag thuis een heerlijke maaltijd te bereiden. Onze keukenbrigade deelt hun favoriete recepten en deze keer deelt Danique haar favoriet: lasagne!

Boodschappenlijst voor 4 personen:
  • 1 kg tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 blik passata di pomodoro
  • Parmigiano Reggiano
  • 300 gram rundergehakt
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml volle melk
  • Verse lasagnebladen
  • Grof peper en zout
Andere benodigdheden:

Mes, snijplank, keuken draad, rasp, maatbeker, garde, spatel, pan met dikke bodem, steelpan, staafmixer en een koekenpan.

Voor je aan de slag gaat:

‘Voor de saus beginnen we allereerst met heel veel liefde en geduld, als je denkt dat je daar even geen zin of tijd voor hebt, kun je deze saus beter overslaan totdat je er wel liefde en geduld voor hebt, want deze saus is het meest lekker als je het minimaal 4 uur op laag vuur hebt laten staan pruttelen, en er af en toe vol passie en liefde doorheen roert’

Aan de slag:

Stap 1. Snipper de ui en fruit aan in een pan met dikke bodem. Druk de knoflook door de pers of snij fijn, en laat dit zo’n 3 minuten mee fruiten.

Stap 2. Snij de de tomaat in grove stukken, en doe deze bij de ui en knoflook. Giet hier zo’n 100 ml water bij en doe de deksel op de pan. Laat dit zo’n 25 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 3. Nadat dit gebeurd is, pak je de staafmixer en pureer je dit fijn. Breng op smaak met peper en zout en laat op zacht vuur nog even door pruttelen. Doe ondertussen het rundergehakt in een koekenpan, let op: doe dit zonder boter of olie want het gehakt is al vet van zichzelf. Bak dit rul totdat al het vet uitgebakken is.

Stap 4: Voeg het gehakt toe aan het gepureerde tomatenmengsel, en voeg daar ook de passata di pomodoro aan toe. Nu ga je de tijm en de rozemarijn met een keukendraad vastknopen, en leg je dit als een bosje op de saus. Doe de deksel voor de helft op de pan en laat minimaal 4 uur op laag vuur pruttelen.

Stap 5: Ondertussen heb je tijd voor de bechamelsaus. Smelt de boter op laag vuur in de pan, als dit helemaal gesmolten is voeg je de bloem doe. Hetgeen wat je nu maakt is een roux en is een basis voor bijvoorbeeld soepen en sauzen.

Stap 6: Wanneer je de bloem erbij doet krijg je een soort klont, dit is normaal. Dit moet even 2 a 3 minuten garen. Wanneer dit klaar is, giet je de 500 ml melk erop en blijf je goed met een garde roeren zodat er geen klonten ontstaan, dit wil je niet. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 7: Wanneer de saus 4 uur heeft staan pruttelen, proef je het nog eens af en bepaal of er meer peper of zout in moet. Haal de tijm en rozemarijn eruit en bouw de lasagne op. Begin met een laagje saus, dan lasagne bladeren, herhaal dat totdat je nog 5 cm onder de rand over hebt.

Stap 8: Zorg dat je laatste laag lasagnebladen zijn, zodat je daar nog rijkelijk de bechamelsaus over kunt verdelen. Sluit af met wat vers geraspte Parmigiano Reggiano. Schuif in een voorverwarmde oven van 180 graden, circa 30 minuten totdat je een mooi goud bruin laagje bovenop hebt.

Buon appetito!