17 november 2020

Thuis koken met Bentinck | Boeuf bourguignon van Daan

De winterse favoriet van Daan

Stilzitten zit niet in onze aard en graag helpen we u daarom zelf thuis een heerlijke maaltijd te bereiden. Onze keukenbrigade deelt hun favoriete winterrecepten en deze keer deelt Daan zijn favoriet: Boeuf bourguignon.

Boodschappenlijst:

• 800 gram ribrunderlappen
• 75 gram ongezouten roomboter
• 125 gram biologische spekreepjes
• 1 middelgrote ui
• 300 gram winterpeen
• 1 teen knoflook
• 10 gram tarwebloem
• 375 ml volle rode wijn
• 380 ml vleesfond
• 5 gram verse tijm
• 1 gedroogd laurierblaadje
• 250 gram kastanjechampignons
• 400 gram sjalotten
• 10 gram verse platte peterselie

Aan de slag:

Stap 1. Dep het vlees droog en snijd het in stukken van circa 4 cm. Bestrooi met peper en zout. Verhit 30 gram boter in een braadpan en bak het vlees in 2 delen op hoog vuur rondom bruin. Neem het vlees met een tang uit de pan.

Stap 2. Bak de spekreepjes in het achtergebleven bakvet op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan.

Stap 3. Snipper de ui. Schil de winterpenen en snijd in plakjes van een ½ cm. Plet de knoflook. Voeg ⅕ van de boter toe aan het bakvet in de pan en fruit de ui, peen en knoflook 5 min. op laag vuur. Doe de bloem erbij en laat het in 3 min. al roerend gaar en goudbruin worden.

Stap 4. Voeg het vlees, de wijn, fond, takjes tijm en het laurierblaadje toe en breng het aan de kook. Laat het daarna met de deksel op de pan 2,5 uur op het laagste vuur stoven. Roer af en toe.

Stap 5. Veeg ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en halveer de sjalotten. Verhit de rest van de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak de sjalot in 5 min. goudbruin. Neem met een tang uit de pan. Bak de champignons in het achtergebleven bakvet in 6 min. rondom bruin.

Stap 6. Haal na 2,5 uur de takjes tijm en het laurierblaadje uit de boeuf bourgignon. Voeg de spekreepjes, sjalot en champignons toe, roer door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof zonder deksel op de pan nog 30 min. zodat de boeuf bourgignon iets inkookt. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de peterselie fijn en strooi erover.

Eet smakelijk!